Individualno dodatno pokojninsko zavarovanje

 • Individualno dodatno pokojninsko zavarovanje lahko sklene vsak posameznik, ki je zaposlen oziroma samozaposlen in s tem poskrbi za svojo varno prihodnost.

  Ključne lastnosti:

  • Davčna olajšava;
  • Brez vezave (možna prekinitev oz. mirovanje kadarkoli);
  • Različne naložbene možnosti;
  • Dedovanje prihrankov;
  • Nizki in pregledni stroški.

  Posameznik si samostojno plačuje mesečno oziroma letno premijo na poseben varčevalni račun na katerem so sredstva investirana v izbrani kritni sklad (več o naložbenih možnostih) vse do upokojitve, ko na podlagi prihrankov začnemo prejemati vsak mesec dodatno pokojnino, ki nam omogoča kvalitetno življene, potovanja in druge aktivnosti, ki si jih samo z javno pokojnino ne bomo morali privoščiti.

  Država spodbuja varčevanje z davčno olajšavo in vplačane premije tekom leta se upoštevajo pri znižanju osnove za obračun dohodnine kar pomeni, da istočasno varčujemo in si znižamo dohodnino. Tega nam ne omogoča nobena druga oblika varčevanja. Posameznik lahko vplača premijo v poljubni višini mesečno oz. letno, premija do višine 5,844% bruto plače (v letu 2017 ne več kot skupaj 2.819 evrov) pa bo deležna davčne olajšave in se bo upoštevala pri znižanju osnove za dohodnino.

  NETO PLAČA MESEČNA PREMIJA LETNA PREMIJA VRAČILO DOHODNINE
  1.000 € 80 € 960 € 260 €
  1.500 € 138 € 1.656 € 450 €
  2.000 € 150 € 1.800 € 740 €
  2.500 € 230 € 2.760 € 1.131 €

  Ob poračunu dohodnine bomo prejeli nazaj od 25 do 41% med letom vplačane premije, odvisno od dohodninskega razreda v katerega smo uvrščeni oziroma se nam bo za toliko znižalo doplačilo. 

  Sklenitev zavarovanja

  Individualno zavarovanje sklenete enostavno z izpolnitvijo pristopne izjave oziroma elektronskega obrazca. Zavarovanje je sklenjeno z vplačilom premije.

  Plačevanje premij

  Plačevanje premij je preprosto, saj lahko premijo plačujete prek trajnega naloga ali z neposrednim nakazilom preko vašega tekočega računa. Premijo plačuje posameznik po želeni dinamiki brez vezave. Premijo lahko po novem plačate tudi z Diners Club kartico preko posebnega varnega spletnega obrazca na povezavi (možnost plačila letne premije na do 12 obrokov).

  Izplačilo prihrankov

  Prihranke lahko dobite izplačane ob upokojitvi v obliki dodatne pokojninske rente ali enkratnega izplačila oziroma tudi kadarkoli pred upokojitvijo v obliki enkratnega izplačila. 

  Pokojninski načrt individualnega zavarovanja - PNA-02ŽC

  Pristopna izjava za sklenitev individualnega zavarovanja - PI PNA-02ŽC

  Primer izpolnjenega plačilnega naloga - Dokument