Davčna olajšava

 • Država spodbuja dodatno varčevanje za pokojnino s posebno davčno olajšavo, ki je ne omogoča nobena druga oblika varčevanja.

  V primeru kolektivnega varčevanja prek podjetja so vsa vplačila do 5,84% bruto plače zaposlenega oproščena vseh dajatev in prispevkov, dodatno pa se upoštevajo delodajalcu pri znižanju osnove za obračun davka od dohodkov pravnih oseb. Tako predstavlja kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje davčno najbolj ugodno obliko nagrajevanja zaposlenih.

  Doplačilo premije se zaposlenemu izplača.

  Vsi zaposleni, ki so vključeni v kolektivno varčevanje in jim delodajalec ne plačuje premije do maksimalne višine (5,84% bruto plače in letno ne več kot 2.819 evrov), lahko samostojno iz svoje bruto ali neto plače doplačajo premijo do maksimalne višine in s tem tudi sami izkoristijo davčno olajšavo.

  Če vam delodajalec ne omogoča vključitve v kolektivni pokojninski načrt lahko vsak posameznik varčuje tudi samostojno in si individualno plačuje premije. Tudi v tem primeru je deležen posebne davčne olajšave in vsa vplačila tekom leta se upoštevajo pri znižanju dohodninske osnove (podobno kot olajšava za vzdrževane družinske člane - otroke) in tako si lahko z varčevanjem znižamo dohodnino. Več o možnosti individualnega varčevanja in možnosti znižanja dohodnine na povezavi.

  Izračunajte si koliko lahko še doplačate in koliko davčne olajšave lahko izkoristite s pomočjo spletnega izračuna na povezavi.

  Doplačilo premije in oceno vaše javne in dodatne pokojnine si lahko izračunate tudi s pomočjo mobilne aplikacije ePokojnina.

  Dodatne informacije in sklenitev:

  e - mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

  telefon: +386 (0)1 230 77 21